Profesor Bogumiła Kaniewska, obecnie pełniąca funkcję rektora Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, została powołana na stanowisko przewodniczącej Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich (KRASP). Jej kadencja, która potrwa od 2024 do 2028 roku, oznacza monumentalny moment w historii tej organizacji – to pierwsza okazja, kiedy kobieta objęła takie prestiżowe stanowisko.

Przez lata Prof. Kaniewska zdobywała doświadczenie i zaufanie środowiska akademickiego. Rozpoczynając od 2012 roku, przez 4 lata pełniła funkcję dziekana na Wydziale Filologii Polskiej i Klasycznej UAM. W 2016 roku wtargnęła do grona prorektorów, odpowiedzialnych za sprawy studenckie. Od 2020 roku zaszczytne stanowisko rektora UAM jest jej domeną, a jej kadencja na tym stanowisku zostanie przedłużona do 2028 roku.

27 czerwca doszło do wyboru, który oznacza przełom w historii Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich. Prof. Kaniewska została wybrana na przewodniczącą tej organizacji na kadencję 2024-2028. To historyczna decyzja, bowiem to pierwszy raz kiedy to stanowisko zostaje powierzone kobiecie.

Nowy zarząd KRASP, z prof. Kaniewską na czele, rozpocznie swoją kadencję 1 września 2024 roku, trwającą do końca sierpnia 2028 roku.